Floorballs opstart

Selvom der hersker en del tvivl om hvor sporten stammer fra, har sporten sine rødder fra 50ernes USA, hvor man fremstillede plasticstave og en plastic puk til ishockeytræning om sommeren på halgulv. Der blev faktisk afhold en turnering i det man kaldte gulvhockey i Michigan i 1976, men det var ikke tænkt som en ny sportsgren.

Det var derimod i Sverige sporten fik sin start og udbredelse som selvstændig sport. En flok svenske studerende købte i ca. 1970 de amerikanske plastictave på en tur de havde til Holland. I starten brugte man plastic puk a la ishockey, men den blev hurtigt ændret til en plastic bold som kendt i dag. I Sverige blev sporten hurtigt populær i skoleidrætten og fritidsklubber, og flere andre sportsgrene begyndte at bruge floorball til opvarmning som også kendt i Danmark, men denne form for sport var underledes og stor set uden regler. Verdens første floorball klub blev etableret i Sala i Sverige i 1979. Men mange steder i Europa havde sporten i løbet af 70erne begyndt at forme sig som aktivitet, og i Schweiz blev sporten bl.a. kraftigt udviklet af en sportslærer i Bern, hvilket også er medvirkende årsag til, at Schweiz sammen med de store Ishockey nationer Tjekkiet, Finland og ikke mindst Sverige regnes for de fire store nationer i floorball.

I 80erne blev sporten en internationalt organiseret sportsgren, men det helt store gennembrud – specielt i Sverige, skete efter at floorball spillerne spillede en opvisningskamp mod det meget populære svenske Davis Cup tennis hold. Dette gjorde at svenskerne virkelig fik øjnene op for denne nye sport og skabelse af deres Innebandy forbund (som sporten hedder i Sverige), der i dag er Sveriges næststørste forbund (efter fodbold), og floorball er den største inden-dørs sport i Sverige. Kort efter blev lokale ligaer lavet i Japan, Finland og Schweiz, og i 1986 blev det Internationale floorball Forbund (IFF) etableret. Dansk Floorball Union (DaFU) blev etableret i 1989 og dagen efter etablering af den første klub, Aalborg Flyers. I 1991 blev DaFU en del af IFF, og sporten har siden vokset eksplosivt.

Floorball går internationalt under flere forskellige navne. I Sverige og Norge hedder det "innebandy" og i Finland "salibandy", da det historisk set har sin tilknytning til bandy hvorimod det i vesteuropæiske tysktalende lande går under "unihockey", da det primært har sin tilknytning til ishockey. Så selv om verdenen stor set er blevet enige om at kalde sporten ”Floorball”, har de fire store inden for sporten forskellige og andre navne: I Sverige Innebandy, i Finland Salibandy, i Tjekkiet Florbalova og i Schweiz Unihockey. Men i mange af vores nabolande kaldes sporten også anderledes f.eks. kalder Norge den også Innebandy, tyskerne og hollænderne bruger både floorball og Unihockey, men i Litauen kaldes sporten Grindu Riedulus, i Letland Florbola i Estland Saalihoki (lighedstegn til finsk) og i Polen Unihokeja.

På linket herunder ses VM resultaterne siden floorball startede, og Danmark har været godt med ligesom Norden er godt repræsenteret i sporten. 
VM resultater.

Også i DIF/DGI regi er floorball en idræt, der har skabt opmærksomhed. I DIF og DGI store satsning, hvor der er afsat 100 millioner kroner til forfølgelse af visionen 25-50-75: 75 pct. af danskerne skal inden 2025 være aktive, heraf 50 pct. i en forening. Første bølge kører i 2015 til 2017, hvor arbejdet for at øge idræts- og foreningsdeltagelsen har særligt fokus på foreningsudvikling og uddannelse samt indsatser målrettet fem idrætsgrene: badminton, cykling, floorball, håndbold og løb. Indsatsen i floorball skiller sig ud fra de andre forbund, da der her er tale om en lille sport både i dansk og international kontekst. Floorballs potentiale ligger i høj grad i, at man modsat mange andre holdidrætter kan starte uden at have dyrket idrætten tidligere. Dette er ellers en udfordring for mange holdidrætter. Dette ses da også i, at sporten de seneste 10 år er fordoblet i Danmark, og der kommer rigtig mange nye klubber. Faktisk er floorball gennem flere år den holdsport, der procentvis har oplevet den største fremgang, men idet at fremgangen kommer ved de mange nye klubber etableret af seniorer, hvorfor floorball endnu ikke fået rigtig fat i ungdommen, selvom ungdomsdelen er stigende. 38% er under 19 år, hvor mange holdidræt med undtagelse af volleyball har omkring 60%, men modsat har de klubber, som har børneafdeling en meget stor andel af børn. Internationalt er floorball også på vej frem, men sporten er stadig kun nr. 56 på verdensplan. Sporten arbejder på at komme på det Olympiske program i 2020 i Tokyo, men der er lange udsigter.

Floorball er en del af hockey familien, der bl.a. består af:

Bandy. Et boldspil, hvor der spilles på en stor isbane, hver med 11 skøjteløbende spillere, der har med krumme stave. Bolden er af gummi og skal i mål.
Bandy blev første gang spillet i Danmark i 1895, men sporten er aldrig slået rigtigt an. I Sverige, Finland, Norge og Rusland er bandy en folkelig stor og respekteret sport med mange aktive spillere, og der er mange tusinder tilskuer. I Rusland betragtes bandy som national sport og der findes en aftale med Den Ortodokse kirke, men Bandy har også fået fodfæste i bl.a. Canada, USA, Hviderusland, Ungarn, Kina, Mongoliet, Indien og Japan. Bandy blev bl.a. optaget i de Asiatiske vinterlege for første gang i 2011. Den globale opvarmning har dog givet sporten visse problemer da man traditionelt har spillet på natur-is.

Hockey er en sport med rødder et par tusinde år tilbage i tiden. Den moderne hockey opstod i 1800 tallet i England og kolonierne, og i dag er hockey en af verdens største boldspil, der også er en olympisk sportsgren både for mænd og kvinder. Herrelandsholdene fra Indien og Pakistan dominerede længe sporten, men fra 80erne Tyskland, Holland, Spanien og Australien været blandt de stærkeste. I Danmark er sporten organiseret i Dansk Hockey Union.

Ishockey spilles på is. Det er en af verdens hurtigste sportsgrene, og spilles på enten naturlig is eller kunstig is i haller. Der er 6 spillere på banen fra hvert hold. Spillet afvikles over 3 perioder af 20 min, effektiv spilletid. Holdspil, hvor man slår til et objekt med en bøjet pind/stav har været kendt i mange hundrede år. Ordet Ishockey er sammensat af is og hockey, der er lånt fra det engelske hockey, som igen menes at stamme fra det oldfranske ord hoquet (hyrdestav).

Ringette er opfundet af Sam Jacks i 1963 som en slags vintersport for piger, da det er en slags ishockey unden fysisk kontakt

Broomball kommer også fra Canada og er et spil, der foregår på en ishockeybane. Spillet kan spilles både udendørs og indendørs alt efter klimaforholdene. I et spil broomball er der to hold, som begge består af seks spillere hvoraf en er målmand og formålet er at score flest mål.Taktikker og spil er lig det brugt i sportsgrene som ishockey, rulleskøjtehockey og floorball.

Rulleskøjtehockey er en sportsgren, hvor der spilles med en bold og hver spiller er forsynet med en stav og quad-rulleskøjter. Dette er lidt i modsætning til skaterhockey (eller inline-hockey), hvor der kører på inline-rulleskøjter. I 1992 var rulleskøjtehockey som demonstrationssportsgren ved OL i Barcelona.

Inlinehockey ligner ishockey, hvor der dog benyttes inline-rulleskøjter stedet for is skøjter og der spilles på en almindelig hård overflade i stedet for på is, og der spilles med en særlig puk. I inlinehockey er det ikke tilladt at tackle på samme måde som i ishockey. Internationalt er inlinehockey organiseret i to verdensforbund, som afholder hvert deres verdensmesterskab.

El-hockey er for personer med et fysisk handicap, som eksempelvis muskelsvind eller spastisk lammelse. Der spilles i specielt fremstillede el-hockey stole med fastmonteret hockeystav på fronten og 3 spillere fra hvert hold på banen af gangen. Banen måler 14x20 meter med mindre bander.
Sporten spilles primært i Danmark, Norge og Sverige.